PODUZETNICE GRADA NOVSKE – intervju s Josipom Bencek, vlasnicom tvrtke GROW

24.02.2021 - Žene u poduzetništvu

Za početak smo pitali Josipu da nam se predstavi i da nam kaže nekoliko riječi o sebi:

Zovem se Josipa Bencek, iz Kutine sam i imam 27 godina. Po struci sam upravni refent što je zapravo prilično nepovezano s poslom kojim se trenutno bavim.

A čime se Josipa zapravo bavi? Josipa je “završila” u gamingu, a nas zanima kako i na koji način, što je dotad radila i kako ju je to sve zainteresiralo pa nam je ispričala:

Sve je počelo 2019. godine kada sam iz automobila ugledala plakat uz cestu na kojem je pisalo „Želiš li raditi posao svojih snova?“. Odmah nas je zainteresiralo i krenuli smo u istraživanje o čemu je zapravo riječ. Ispostavilo se da se radi o edukacijama za game development i projektu PISMO Inkubatora. Nastavili smo se raspitivati o edukacijama, mogućnostima nakon edukacija i samoj industriji. Zvučalo je potpuno nevjerojatno da se možeš educirati i istovremeno biti za to plaćen. Dodatan poticaj za prijavu na edukaciju bila je i mogućnost ostvarivanja poduzetništva nakon edukacije te poticaji koji se mogu koristiti za kupnju opreme, plaće i sve ostalo što je mladom startupu nužno na početku poslovanja.

S obzirom da tadašnji novopečeni suprug i ja nismo uspjeli pronaći niti jednu manu u odluci da krenemo tim putem, obavijestili smo tadašnje poslodavce i odlučili da s početkom edukacije počinje naš produženi medeni mjesec. Pri tome, suprug Kristijan je odabrao edukaciju za Unity, a ja za 3D modeliranje. U 6 mjeseci i 900 sati edukacije po osobi savladali smo tehnike izrade i animiranja 3D modela za video igre, programiranja u C#, naučili smo pravilnu izradu i pisanje koncepta video igre, primjenu matematičke logike i zakona fizike u video igrama, organizaciju i izvedbu projekta video igre, dizajn i uređivanje korisničkog sučelja i mnoge druge stvari.

A što je Josipi i njenom suprugu bio okidač za pokretanje poduzetništva? Pitali smo ju kako su došli na tu ideju te kako je tekao proces otvaranja vlastite tvrtke, pa nam je velikodušno ispričala:

Svi znamo da je poduzetništvo tema koja zaokuplja mnoge društvene subjekte, posebno u doba društvenih kriza i promjena tržišnih kretanja. Poduzetnici u Hrvatskoj imaju značajnu društvenu ulogu, a društvena poduzeća su važan faktor rasta ekonomije i napretka.  Bez obzira na tadašnju situaciju sa lockdownom i ostalim nedaćama koje je ta nesretna korona donijela, osnivanje vlastitog startupa nam se činilo kao jedino logično rješenje. S obzirom da smo za vrijeme edukacije bili upoznati s radom Inkubatora koji je osnovan u sklopu inicijative Sisačko-moslavačka županija – centar gaming industrije, odlučili smo iskoristiti prednosti koje on nudi u smislu najma ureda, opreme, savjetovanja i marketinške podrške.

Prije samog procesa otvaranja i registracije poslovnog subjekta zatražili smo poticaje od HZZ-a, koji su nam naknadno i odobreni, te poticaje od grada Novske koje još uvijek primamo na mjesečnoj razini. Ubrzo nakon službenog pokretanja posla, otkrili smo kako je svijet igara vrlo dinamičan i to je jedna od stvari koje nas vuku i drže u tom poslu. Cijela globalna, filmska i glazbena industrija ne dostižu ukupne prihode gaminga, a tu je i pojava mobilnih igara. E-sport je sam po sebi postao globalni pojam, a u sklopu PISMO Inkubatora je u planu razvoj kampusa i E-sport arene.

Pitali smo ju i što njihova tvrtka nudi od proizvoda i usluga, a popis je bio zaista velik. Tu je i nekoliko uspješnih suradnji, kao i nagrada i priznanja:

Oboje smo se složili kako je naša vizija pratiti razvoj industrije i unaprijediti ponudu, proizvode i usluge vezane uz gaming industriju, a da ti proizvodi nisu nužno video igre namijenjene gamerima. Tu se često susrećemo s pojmom gamifikacije, što zapravo predstavlja proces integracije mehanike igre u nešto što već postoji kako bi se motiviralo na sudjelovanje, angažman i odanost. To može biti gotovo sve, od web-lokacije do prisutnosti društvenih medija, svakodnevnih operacija, angažmana korisnika i još mnogo toga. Gamificirati se također  može gotovo sve, što dokazuju i neki od naših projekata, a sama srž koncepta video igara provlači se kroz sve naše proizvode. Svoje znanje smo nakon edukacije dograđivali i dopunjavali te odlučili, uz ostale usluge ponuditi i uslugu edukacija o samoj proizvodnji video igara, a ostvarili smo i nekoliko vrlo uspješnih suradnji s HZZ-om, A1 Telekomom, Coding Giants i mnogim drugima. Što se tiče drugih proizvoda iz naše ponude, tu su i same igre čija je namjena promocija nekog proizvoda ili usluge. Jedan takav primjer je i etiketa  proizvoda koja je potrebna  za pokretanje igre budući da na taj način proizvođač vrši promotivne aktivnosti. Još jedna važna stvar na čijem razvoju radimo je inovativan proizvod za gluhe osobe i osobe s oštećenim sluhom, a sastoji od hardvera i softvera. Softverski dio proizvoda vezan je za razvoj aplikacije koja koristi speech-to-text opciju, a hardver je vezan za uređaj u obliku naočala na koje bi se taj isti generirani tekst ispisivao u obliku titlova. Za razvoj tog proizvoda primili smo nekoliko nagrada i priznanja, predstavili smo ga na LEAP summitu, WBAF summitu i pred investitorima iz raznih zemalja svijeta te su reakcije bile doista pozitivne, no investiciju još uvijek čekamo kako bi mogli nastaviti rad na projektu. Ostvarili smo i suradnju s Lonjskim poljem koja nas osobito veseli jer smo kroz projekt, koji je namijenjen uglavnom djeci, uspjeli uokviriti autohtone životinjske vrste, gaming i fizičku aktivnost, što nije bio nimalo lak zadatak. Pri tome se baziramo uglavnom na AR tehnologiji koja nam omogućuje da putem aplikacije, kroz zaslon nekog uređaja, a najčešće mobilnog telefona, vidimo elemente koji ne postoje u stvarnom životu. Ti elementi proširuju stvarnost oko nas, ali samo ako gledamo kroz zaslon. U istoj toj tehnologiji odradili smo i projekte – Organi ljudskog tijela te virtualnog voditelja koncerta u suradnji s Radiom 808. S obzirom da nam je održivost industrije bitna, to je bio jedan od razloga zbog kojeg smo se odlučili baviti ovim poslom jer kroz gaming industriju možemo pratiti i utjecati na održiv razvoj, socijalni napredak i zaštitu okoliša, naprimjer kroz edukativne aplikacije i igre koje neki od naših kolega već rade.

Budući da intervjuiramo žene poduzetnice, ispričala nam je o tome kako se, kao žena, snalazi u svom poslu te postoje li neki izazovi ili predrasude s kojima se susreće, a za kraj nam je odmah otkrila planove i ideje za budućnost:

Kao žena u ovoj industriji, koja i nije baš tipično “ženska”, nisam nikada imala osjećaj da sam  netko tko u nju ne pripada. Zajednica gamera i proizvođača video igara ostavlja dojam vrlo zdrave okoline za rad, a žene poduzetnice također nisu ništa novo na ovom području i do sada nisam stekla dojam manje vrijednosti ili podcijenjenosti od strane muških kolega. Ono što nastojim postići kao poduzetnica tijekom projekta osnivanja društvenog poduzeća je to da vjerujem u osobni uspjeh, posjedujem motivaciju, znanje i vještine, spremna sam uspjeti na tržištu i pokrenuti pozitivne promjene. Mislim da mi za sada dobro ide, a uskoro nam  stiže i prinova koja će ipak biti u muškom timu, tako da smo se osim u poduzetništvo odlučili i sudjelovati u novljanskom baby-boomu. 😊

Ovaj intervju nastao je u sklopu projekta “NORA za poduzetnu Novsku”, koji je sufinanciran sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Galerija fotografija

< Povratak
Ova stranica koristi kolačiće (engl. cookies). Korištenjem ove stranice prihvaćate naša pravila privatnosti i uvjete korištenja. Više o ovome možete pročitati ovdje. Prihvaćam