Europska komisija odobrila 3 milijuna kuna vrijedan program potpore proizvođačima tovnih svinja

10.03.2021

Kako bi se pružila hitna financijska pomoć proizvođačima tovnih svinja zbog iznimnih i dugotrajnih poremećaja na tržištu te drastičnog pada potražnje i cijene svinjskog mesa, Europska komisija je u petak, 5. ožujka 2021. godine, Hrvatskoj odobrila donošenje programa potpore proizvođačima tovnih svinja u vrijednosti 3 milijuna kuna. Potporom se nastoje sanirati pretrpljeni gubici, osigurati likvidnost proizvođača i očuvati razina primarne proizvodnje prije pojave COVID-19.

Prihvatljivi korisnici su mikro, mali i srednji poduzetnici te velika poduzeća koja se bave proizvodnjom tovnih svinja, a upisani su u Upisnik poljoprivrednika ili Upisnik obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i Registar farmi.

Potpora će se dodijeliti za tovne svinje za koje je, u sustavu razvrstavanja i označivanja na liniji klanja u razdoblju od 1. siječnja do 15. ožujka 2021. godine, utvrđena klaonička težina trupa od najmanje 105 kg, te pripadaju u kategorije T1 i T2.a.

Procjenjuje se da će broj korisnika ove mjere biti više od 500, a maksimalni broj prihvatljivih grla po korisniku iznosi 750.

< Povratak
Ova stranica koristi kolačiće (engl. cookies). Korištenjem ove stranice prihvaćate naša pravila privatnosti i uvjete korištenja. Više o ovome možete pročitati ovdje. Prihvaćam