Javni poziv za prijavu u Registar stanova u privatnom vlasništvu u kojima žive zaštićeni najmoprimci

02.05.2024

Javnim pozivom objavljenim na stranicama Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine pozivaju se svi zainteresirani zaštićeni najmoprimci ili zaštićeni podstanari koji su taj status stekli na temelju prijelaznih odredaba Zakona o najmu stanova („Narodne novine“ 91/96., 48/98., 66/98., 22/06., 68/18., 105/20.) u stanovima u privatnom vlasništvu, kao i vlasnici stanova u kojima žive osobe kojem imaju status zaštićenog najmoprimca ili zaštićenog podstanara, da se jave na Javni poziv i dostave dokumentaciju za upis u Registar kojom dokazuju svoj status.

Rok za prijavu stana u Registar istječe 15. srpnja 2024.

Prijave u Registar s potrebnom dokumentacijom podnose se na propisanom Obrascu za prijavu  dostupnom na mrežnoj stranici Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, u pisarnicu Ministarstva svaki radni dan od 8,30 do 13,30, putem e-pošte: provedba.Statileo@mpgi.hr ili putem preporučene pošiljke na adresu:

Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine
Zagreb, Ulica Republike Austrije 14

Uz popunjeni obrazac stranke su obvezne dostaviti dokumentaciju s kojom raspolažu, a osobito:

  • ugovor o najmu stana ili sudsku presudu koja takav ugovor zamjenjuje
  • dokaz vlasništva nad stanom (izvadak iz zemljišnih knjiga, kupoprodajni ugovor, rješenje o nasljeđivanju, i dr.).

Nadležni upravni odjeli jedinica lokalne samouprave dužni su dostaviti Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine sve podatke kojima raspolažu o stanovima u vlasništvu fizičkih i pravnih osoba na kojima postoji pretvorbeni teret zaštićenog najma po osnovi bivšeg stanarskog prava, a koji se nalaze na njihovu području do 15. svibnja 2024. Nadležni upravni odjeli jedinica lokalne samouprave na području kojih nema takvih stanova dužni su u istom roku obavijestiti Ministarstvo o toj činjenici.

Napominje se kako se Javni poziv odnosi isključivo na zaštićene najmoprimce u stanovima u privatnom vlasništvu odnosno ako je vlasnik stana fizička osoba ili trgovačko društvo. Zaštićeni najmoprimci koji žive u nekretninama u vlasništvu Republike Hrvatske (županije, grada, općina i ustanova) nisu obuhvaćeni ovim Javnim pozivom.

 

< Povratak
Ova stranica koristi kolačiće (engl. cookies). Korištenjem ove stranice prihvaćate naša pravila privatnosti i uvjete korištenja. Više o ovome možete pročitati ovdje. Prihvaćam