Komisija pokrenula natječaj za nagrade Zelena prijestolnica Europe i Zeleni list 2026

28.12.2023

Komisija je objavila poziv europskim gradovima koji su predani održivosti da se prijave za nagrade Zelena prijestolnice Europe i Zeleni list 2026. Gradovi se pozivaju da se prijave za putem ove internetske stranice do 30. travnja 2024.

Budući da više od dvije trećine europskog stanovništva živi u gradovima, gradovi imaju vodeću ulogu u socijalnoj, ekološkoj i gospodarskoj transformaciji koja je prioritet europskog zelenog plana.

Skupina neovisnih stručnjaka za održivost gradova preispitat će i ocijeniti uspješnost konkurentnih gradova na temelju sedam okolišnih pokazatelja: kvaliteta zraka; voda, bioraznolikost, zelene površine i održivo korištenje zemljišta; otpad i kružno gospodarstvo; buka; ublažavanje klimatskih promjena i prilagodba klimatskim promjenama. Na temelju preporuka stručnjaka i provjere činjeničnog stanja Komisija će odabrati najbolje gradove.

< Povratak
Ova stranica koristi kolačiće (engl. cookies). Korištenjem ove stranice prihvaćate naša pravila privatnosti i uvjete korištenja. Više o ovome možete pročitati ovdje. Prihvaćam