MJERE MINISTARSTVA POLJOPRIVREDE

25.03.2020
  • Prva mjera koju je Ministarstvo poljoprivrede predložilo i za koju su već podnijeli zahtjev Europskoj komisiji, je osiguranje je fleksibilnosti između stupova zajedničke poljoprivredne politike, tj.  omogućiti dodatna sredstva u treći stup, odnosno u osiguranje dovoljnog dohotka poljoprivrednicima. Planirani iznos u odnosu na moguću fleksibilnost u ovom trenutku je minimalno 120 milijuna kuna ukoliko Europska Komisija, uz potporu i drugih zemalja, to podrži.
  • Druga mjera je program potpora malih vrijednosti za mikro segment poljoprivrede, za OPG, obrte, poslodavce koji imaju jednog do deset zaposlenih i u ovom su trenutku najosjetljiviji.Za taj program predviđa se osigurati 53 milijuna kuna proračunskih sredstava. Program seodnosi na različite sektore biljne i stočarske proizvodnje i bit će objavljen najkasnije početkom idućeg tjedna.
  • Treća mjera je namijenjena uspostavljanju kreditne linije za malo gospodarstvo i za sektor drvno-prerađvačke industrije. Riječ je o kreditima do 25 000 eur, s kamatom do 0,5 posto, a linija se, financira iz Programa ruralnog razvoja.
  • Mjere odgode zakupa i koncesije državnog poljoprivrednog zemljišta  za tri mjeseca od dana ugovorenog dospijeća
  • Odgoda roka izvršenja ugovornih obveza korisnicima svih investicijskih mjera Programa ruralnog razvoja te investicijskih projekata iz Nacionalnog programa pomoći sektoru vina – 90 dana
  • Odgoda roka plaćanja dospjelih obveza Hrvatskim šumama d.o.o. za drvne sortimente – prerada drva i proizvodnja namještaja- isporuka robe može se produljiti sa 60 do 100 dana od dana izdavanja računa
  • Odgoda roka izvršenja ugovornih obveza vezanih uz de minimis potpore 2019. – prerada drva i proizvodnja namještaja.

 

Sve navedene mjere su po žunom postupku poslane na e – savjetovanje, i na  Vladu i  već bi se početkom idućeg tjedna mogle primjenjivati.

Za potrebnu pomoć slobodno nam se obratite telefonski na 091 603 8247 ili pošaljite upit mailom na info@nora-novska.com ili domagoj.sejatovic@nora-novska.com.

 

< Povratak
Ova stranica koristi kolačiće (engl. cookies). Korištenjem ove stranice prihvaćate naša pravila privatnosti i uvjete korištenja. Više o ovome možete pročitati ovdje. Prihvaćam