Poziv na dostavu projektnih prijedloga – Start-up/spin off poduzeća mladih istraživača

17.01.2023

Ministarstvo znanosti i obrazovanja kroz Nacionalni program oporavka i otpornosti 2021.-2026. objavljuje Poziv na dostavu projektnih prijedloga – Start-up/spin off poduzeća mladih istraživača.

Svrha ovog Poziva je poticanje poduzetničke aktivnosti mladih istraživača kroz poticaje za pokretanje vlastitog start-up/spin-off poduzeća.

Posebni ciljevi Poziva:

  • povećanje kapaciteta mladih istraživača za rad u poslovnom sektoru;
  • poboljšanje tržišne spremnosti rezultata istraživanja i razvoja;
  • unaprjeđenje kapaciteta poduzeća za istraživanje, razvoj i inovacije.

Program Start-up/spin-off poduzeća mladih istraživača potiče mlade istraživače zaposlene na javnim istraživačkim organizacijama da pokrenu vlastito poduzeće i razviju poslovanje temeljeno na istraživačko-razvojnim aktivnostima i komercijalizaciji njihovih rezultata. Pod start-up/spin-off poduzećem podrazumijeva se poduzeće ne starije od pet godina, čije je poslovanje zasnovano na izvornim istraživanjima ili tehnologijama razvijenim na istraživačkoj organizaciji.

Poziv je namijenjen uspostavi start-up/spin-off poduzeća u (su)vlasništvu jednog ili više mladih istraživača zaposlenih u javnoj istraživačkoj organizaciji. Od poduzeća se očekuje da ima reguliran odnos s javnom istraživačkom organizacijom, u vidu sporazuma o korištenju prava intelektualnog vlasništva i drugih prava povezanih s komercijalizacijom rezultata istraživačko-razvojnih aktivnosti javne istraživačke organizacije. Kroz ovaj poziv poduzeće može biti podržano za daljnju nadogradnju tehnološkog rješenja, provjeru izvedbe i druge aktivnosti koje prethode komercijalizaciji, a doprinose povećanju tržišne spremnosti rezultata istraživanja i razvoja. U sklopu projekta obvezna je edukacija mladih istraživača o poslovnim vještinama za start-up tvrtke.

Ukupna alokacija, odnosno iznos bespovratnih sredstava raspoloživ za dodjelu u okviru ovog Poziva je 5.043.466,72 eura.

Minimalni iznos bespovratnih sredstava iznosi 66.000,00 dok je maksimalni iznos 200.000,00 eura.

Prihvatljivi prijavitelji su mikro i mali poduzetnici.

Projektni prijedlozi se podnose Ministarstvu znanosti i obrazovanja putem sustava u elektroničkom obliku od 17. siječnja do 17. svibnja 2023. godine.

< Povratak
Ova stranica koristi kolačiće (engl. cookies). Korištenjem ove stranice prihvaćate naša pravila privatnosti i uvjete korištenja. Više o ovome možete pročitati ovdje. Prihvaćam