Poziv za dodjelu sredstava Modernizacijskog fonda Proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora u prerađivačkoj industriji i toplinarstvu

19.04.2023

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja objavilo je otvoren Poziv za dodjelu sredstava Modernizacijskog fonda Proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora u prerađivačkoj industriji i toplinarstvu.

Svrha Poziva: doprinos postizanju nacionalnih klimatskih i energetskih ciljeva definiranih Integriranim nacionalnim energetskim i klimatskim planom Republike Hrvatske za razdoblje 2021.-2030.:

  1. a)   povećanje udjela OIE u bruto finalnoj potrošnji energije Republike Hrvatske do 2030.,
    b)   smanjenje emisije stakleničkih plinova do 2030.

Predmet Poziva je poticanje proizvodnje električne energije za vlastite potrebe iz obnovljivih izvora energije (u daljnjem tekstu: OIE) u proizvodnim pogonima, kao i drugim objektima i prostorima povezanim s proizvodnim pogonima.

Ukupan raspoloživ iznos bespovratnih sredstava za dodjelu iz Modernizacijskog fonda u okviru ovog Poziva je 60.000.000,00 EUR.

Najniža odnosno najviša dopuštena ukupna vrijednost bespovratnih sredstava iz Modernizacijskog fonda koja se može dodijeliti za financiranje prihvatljivih troškova pojedinačnog projektnog prijedloga dostavljenog u sklopu ovog Poziva je:

  • najniži iznos 100.000,00 eura;
  • najviši iznos 2.000.000,00 eura.

Iznos bespovratnih sredstava po projektnom prijedlogu iznosi 2.000.000,00 EUR, a po Prijavitelju se može dodijeliti do 4.000.000,00 EUR u sklopu ovog Poziva.

Prihvatljivi prijavitelji u sklopu ovog Poziva su mikro, mali, srednji i veliki poduzetnici koji temeljem Odluke NKD pripadaju području C: Prerađivačka industrija i području D odjeljku 35.30 Opskrba parom i klimatizacija.
Prihvatljive aktivnosti koje se mogu financirati u okviru ovog Poziva su:

  • izgradnja integriranih i/ili neintegriranih fotonaponskih elektrana u mrežnom pogonu;
  • izgradnja elektrane na biomasu;
  • izgradnja elektrane na bioplin;
  • postavljanje sustava za skladištenje električne energije (baterije);
  • projektantski nadzor i stručni nadzor građenja te koordinacija zaštite na radu.

Dostava (podnošenje) projektnog prijedloga započinje 18. travnja 2023. u 9 sati.

Krajnji rok za dostavu projektnih prijedloga je 19. lipnja 2023. do 9 sati.

< Povratak
Ova stranica koristi kolačiće (engl. cookies). Korištenjem ove stranice prihvaćate naša pravila privatnosti i uvjete korištenja. Više o ovome možete pročitati ovdje. Prihvaćam