Mobilno reciklažno dvorište – bliže prema 50 posto recikliranog od ukupno prikupljenog otpada

13.10.2020 - Vijesti

Nizu aktivnosti vezane za gospodarenje otpadom na području Grada Novske uvršten je i projekt mobilnog reciklažnog dvorišta.

Gradska komunalna tvrtka Novokom, u cilju poboljšavanja uvjeta za pravilno razvrstavanje i odvoz odvojeno prikupljenog otpada u ruralnom području,  nabavila je kontejnerski tip mobilnog reciklažnog dvorišta u kojem će se moći odlagati 48 vrsta otpada.

Kako bi bilo dostupnije, recikažno dvorište premještati će se po lokacijama, prema riječima Tomislava Bogojevića, direktora tvrtke Novokom, o tome će građani biti obaviješteni putem letaka, a u planu su i predavanja o važnosti gospodarenja otpadom.

U nabavci mobilne jedinica za prikupljanje otpada sudjelovali su Grad Novska, pisanju projekta Razvojna agencija NORA Novska, a Projekt je sufinancirala Europska unija iz Kohezijskog fonda u visini 85 posto sredstava, ukupne vrijednosti 171 tisuće kuna.

Prije dvije godine s područja Grada Novske prikupljano je razvrstavanjem samo 1 posto otpada, 2019. godine postotak se podigao na 9 posto, a kako očekuje Marin Piletić, gradonačelnik, kraj ove godine postotak bi trebao biti značajno veći. Dok se ne dostigne, prema preporukama Europske unije,razvrstavanje 50 posto od ukupno prikupljenog otpada, morati će se plaćati kazna.

Napunjene kontejnerske posude u mobilnoj jedinici prema vrsti otpada, djelatnici Novokoma  odvozile bi na Reciklažno dvorište Odlagališta Kurjakana, gdje građani mogu i sami odlagati svakodnevno  25 vrsta otpadnih sirovina.

https://www.novska.in/vijesti/mobilno-reciklazno-dvoriste-blize-prema-50-posto-od-ukupno-prikupljenog-otpada

Piše: Željko Gašparović

< Povratak
Ova stranica koristi kolačiće (engl. cookies). Korištenjem ove stranice prihvaćate naša pravila privatnosti i uvjete korištenja. Više o ovome možete pročitati ovdje. Prihvaćam