NORA koordinira i podrška je u provedbi mnogobrojnim EU projektima na području Grada Novske, a sad su nam voditelji i koordinatori ispričali kako teku projektne aktivnosti

16.07.2021 - Vijesti

U Novskoj se provodi nekoliko projekata sufinanciranih sredstvima Europskog socijalnog fonda, a čiji su nositelji upravo udruge i organizacije civilnog društva s područja Grada Novske. Sve te projekte pripremala je i prijavljivala Razvojna agencija Grada Novske – NORA, a sad uspješno s njima i koordinira. Zamolili smo projektne timove i njihove voditelje da nam ukratko ispričaju u kojim fazama je provedba projekata, a evo što su nam rekli:

“U Centru za ruralni razvoj u Paklenici dani su ispunjeni radom, pozitivom, zanimljivim edukacijama usmjerenim jačanju kapaciteta naših udruga, kao i za naše uvijek spremne volontere. Od subote do subote educiramo se o društvenim, gospodarskim, poduzetničkim i kulturnim temama, pripremamo i osmišljavamo nove zanimljive aktivnosti, tribine i savjetovanja za naše poduzetnike i poljoprivrednike. Srijedom se družimo s Razvojnom agencijom grada Novske, a petkom sa LAG-om Zeleni trokut. Dakle, ukoliko želite unaprijediti poslovanje svog OPG-a ili poduzeća, prijaviti se za poticaje ili tek pokrećete posao, a trebate stručnu pomoć, Centar za ruralni razvoj pravo je mjesto za vas!” – ispričala nam je Nikolina Gunjević, voditeljica projekta Centar za ruralni razvoj, čiji je nositelj Udruga mladih Novska.

Udruga mladih Novska poznata je po mnogobrojnim EU projektima, a jedan od njih je i „proBUDI VJEŠTinu“, kroz koji će se u Novskoj uskoro uspostaviti Drvni centar. Dok se prostor Drvnog centra adaptira i oprema, evo što rade na projektu:

„Provedba našeg projekta ide punom parom – ovih dana završen je mentorski program za društveno poduzetništvo. Kroz ovaj program, naš predavač/stručnjak održao je individualne sastanke sa svim zainteresiranim sudionicima kojima su dane daljnje preporuke za transformaciju prema konceptu društvenog poduzetništva. Također, u sklopu našeg projekta ovih dana objavljen je i Javni poziv za prijavu stručnjaka za pripremu i provedbu obuke za stolare kroz koju ćemo zainteresirane pojedince naučiti sve o obradi drveta. Veselimo se budućim aktivnostima u našem projektu i jako smo zadovoljni dosadašnjom provedbom, a i suradnjom s Razvojnom agencijom Grada Novske, koja je i partner na projektu“, istaknula je voditeljica projekta Danijela Udovčić.

Veselo je i u Odredu izviđača Zelena patrola Rajić, koji provodi projekt Kulturni centar za mlade Jazavica.

„Odradili smo šest radionica za djecu i mlade, i to na teme Pružanje prve pomoći, Mali robotičari, Profesionalno usmjeravanje, Jačanje socijalnih vještina, Orijentacija i snalaženje u prirodi i Mladi poduzetnici. Imali smo i edukacije za naše udruge pa smo tako slušali sve o pisanju EU projekata, dobrom upravljanju i jačanju kapaciteta lokalnih OCD-a, održivom lokalnom razvoju udruga te razvoju komunikacijskih vještina. Trenutno provodimo radionice za djecu i mlade o orijentaciji i snalaženju u prirodi i malu škola izviđača. Što se tiče našeg prostora stare škole u Jazavici, postavljeno je novo krovište, stolarija (prozori i vrata), infrastruktura (voda, odvodi, struja, cijevi za klimu), glazure i ožbukane su prostorije“, opisala nam je Rebeka Januš, voditeljica projekta.

Tu je i Atletski klub „Novljanska grupa atletičara“ Novska koji uspješno provodi projekt „Zajedno smo jači“, usmjeren jačanju kapaciteta udruga, a kroz koji je opremljen moderni multimedijalni Inkubator društvenih inovacija. Pitali smo ih kako se provodi ljeto u Inkubatoru.

„Trenutno provodimo individualna savjetovanja sa sportskim udrugama, i to Košarkaškim klubom Novska i Nogometnim klubom Libertas. Prostor je adaptiran i opremljen suvremenom opremom, imamo studio i režiju, svakog radnog dana održavaju se sati gitare i bubnjeva u sklopu Pop-rock škole, a iznimno smo sretni što imamo priliku održavati i individualne edukacije sa zainteresiranim pojedincima i to na području obrade i montaže videa. Prošli tjedan posjetila nas je i jedna djevojka koja pohađa edukaciju za izradu videoigara kako bi snimila glas za jednog lika u svojoj videoigri. Smišljamo kreativne ideje za održavanje javnih performansa i veselimo se nadolazećim edukacijama za mlade“, rekao nam je koordinator aktivnosti na projektu, Leon Kovačević.

Šećer na kraju je projekt „NOVsky“, još jedna EU perjanica Udruge mladih Novska, kroz koji će se uspostaviti STEM laboratorij i znanstveni park u Novskoj. Kako vruće ljeto provodi njihov projektni tim?

„Kroz projekt NOVsky koji se sufinancira iz Europskog socijalnog fonda a čiji je nositelj Udruga mladih Novska održane su tri višednevne edukacije – počeli smo sa Znanstvenom pismenosti kod djece i mladih gdje nas je profesorica Divić uvela u drukčiji pristup obrazovanju koji potiče dječju znatiželju, kritičko promišljanje i ohrabruje u istraživanju svijeta oko nas na način koji je razumljiv djeci i mladima. Nastavili smo kroz stručno izlaganje Anamarije Maler s izazovima mijenjanja ustaljenih obrazaca obrazovanja i korištenja dostupnih alata predstavljenih kroz edukaciju “Primjena novih metoda učenja i poučavanja”. Vrata u pametno okruženje svakodnevnice otvorio nam je Željko Zoričić kroz petodnevnu edukaciju iz Umjetne inteligencije pokazujući nam užurbane trendove s kojima idemo u korak. Već krajem kolovoza čekaju nas nova znanja iz suvremenih komunikacija, naprednih softvera za prezentacije i obrade podataka, IKT-a u poučavanju te fantastične fizike u svakodnevnom životu. Sve je ovo uvod u budući STEM laboratorij i znanstveni park u Novskoj čime naš grad postaje predvodnik trendova u popularizaciji znanosti“, ponosno nam je ispričala voditeljica projekta Mara Stipić Bagarić.

Galerija fotografija

< Povratak
Ova stranica koristi kolačiće (engl. cookies). Korištenjem ove stranice prihvaćate naša pravila privatnosti i uvjete korištenja. Više o ovome možete pročitati ovdje. Prihvaćam