NORA NOVSKA

Konferencija: Nove prilike za umrežavanje gradova prijatelja 2021.-2027.

28.06.2021 - Vijesti

Krajem prošlog tjedna, točnije u petak 25. lipnja 2021. godine u prostoru Poduzetničkog inkubatora PISMO 2 po prvi puta se održala konferencija s predstavnicima gradova prijatelja Novske. Konferencija pod nazivom „Nove prilike za umrežavanje gradova prijatelja 2021.-2027.“ započela je predstavljanjem primjera dobre prakse svih gradova prijatelja. Tako su predstavljeni EU projekti koji se provode na području Grada Novske, točnije PISMO kao najbolji EU projekt, a zatim je Razvojna agencija Grada Novske NORA prikazala kratkometražni film o svim projektima koji se provode u Novskoj, a koje je financirala Europska unija. Primjere dobre prakse zatim su kroz zanimljive videe i prezentacije prikazali i gradovi prijatelji –  Križevci su predstavili svoje Križevačke sunčane krovove, zatim je ispred grada Varaždina voditeljica projekta Goranka Grgić govorila o Urbact III – COME IN! projektu, a Ivanić Grad predstavio je projekt izgradnje modularnog drvno-tehnološkog poduzetničkog inkubatora. Nadalje, grad Vrbovec predstavio se projektom „Pametnija glava, zelenija trava“ kao izobrazno-informativnom projektu o održivom gospodarenju otpadom, Ivan Čupić je ispred Biograda na Moru govorio o tamošnjem Poduzetničkom inkubatoru, a gradonačelnik Dugog Sela Nenad Panian kroz zanimljiv video predstavio je kako Dugo Selo koristi EU fondove. Nakon kratke stanke primjere dobre prakse ispričali su i gradonačelnica grada Samobora te načelnik općine Tomislavgrad.

Nastavak konferencije bio je predviđen za panel raspravu na temu jesu li gradovi prijatelji partneri ili konkurencija, a sudjelovali su gradonačelnik Križevaca Mario Rajn, gradonačelnica Samobora Petra Škrobot, načelnik općine Tomislavgrad Ivan Buntić, gradonačelnik Biograda na Moru Ivan Knez, gradonačelnik Dugog Sela Nenad Panian, gradonačelnik Novske Marin Piletić, a panel raspravom moderirala je ravnateljica Razvojne agencije Grada Novske NORA Vida Iličić. Riječ je bila o prepoznavanju zajedničkog interesa za suradnju i prijavu projekata kroz projektna partnerstva i suradnju civilnog sektora te poslovne ideje i prilike za razdoblje 2021.-2027.

Zaključci panel rasprave podrazumijevaju kako je konferencija potaknula sve prisutne da intenziviraju međusobnu suradnju, da su prezentacije primjera dobre prakse kreirale mnoge nove projektne ideje te da će svaki grad imenovati kontakt osobu za provjeru i razvoj nove zajedničke projektne ideje. Nadalje, istaknuto je kako je najveći neiskorišteni potencijal suradnje upravo civilni sektor koji ima mogućnost korištenja EU fondova pri čemu je nužno partnerstvo, a nadolazeća financijska perspektiva predviđa više financijskih sredstava stoga je važno pripremati projekte s ciljem osiguranja što većeg iznosa bespovratnih sredstava. Naposljetku, zaključeno je kako će se ovakve konferencije odvijati svake godine u drugom gradu, a njihove teme će se određivati prema trendovima.

Nakon panel rasprave, u gradskoj vijećnici održan je radni sastanak svih gradonačelnika gradova prijatelja, dok se u Razvojnoj agenciji Grada Novske održao radni sastanak ravnatelja i predstavnika razvojnih agencija iz gradova prijatelja.

Konferencija „Nove prilike za umrežavanje gradova prijatelja 2021.-2027.“ održala se u sklopu projekta „NORA za poduzetnu Novsku“ koji je sufinanciran sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj.

Galerija fotografija

< Povratak
Ova stranica koristi kolačiće (engl. cookies). Korištenjem ove stranice prihvaćate naša pravila privatnosti i uvjete korištenja. Više o ovome možete pročitati ovdje. Prihvaćam