Održan prvi simpozij na temu praktične primjene apiterapije

21.05.2021 - Vijesti

Na svjetski dan pčela, 20. svibnja 2021., Razvojna agencija Grada Novske – NORA je u suradnji s Gradom Novska, Hrvatskim apiterapijskim društvom, Pčelarskom udrugom „Metvica“ Novska i Apis JO obrtom za apiterapiju i apiinhalaciju organizirala I. hrvatski simpozij s međunarodnim sudjelovanjem na temu praktične primjene apiterapije. Apiterapija je metoda liječenja ili poboljšanja zdravlja pčelinjim proizvodima poput meda, propolisa, matične mliječi, peludi i voska pa zato ne čudi ni činjenica da su simpoziju prisustvovali brojni pčelari, ali i doktori zainteresirani za ovu granu medicine. Zanimljivo je istaknuti i kako se, sukladno epidemiološkim mjerama, simpozij održavao i na online platformi pa je tako na simpoziju sudjelovalo više od 40 zainteresiranih sudionika, a u obilježavanju ovog važnog dana uključila su se i djeca iz  Dječjeg vrtića Radost koja su izrađivala prekrasne kreacije na temu pčelarstva nakon čega su za nagradu dobili nove slikovnice.

Program simpozija sastojao se od uvodnog dijela i stručnih predavanja te obilaska kućice za apiinhalaciju obrta Apis JO, vlasnice Josipe Kujundžić. Damir Bukvić, predsjednik Pčelarske udruge „Metvica“ Novska, prisutnima je govorio o razvoju udruge kroz godine djelovanja, a zatim je rad pčelara i pčelarskog saveza predstavio dopredsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza Stanko Čuljak. Da su pčelarstvo i apiterapije važne za razvoj poduzetništva u Novskoj, istaknula je Vida Iličić, ravnateljica Razvojne agencije Grada Novske – NORA, a na koje sve načine grad Novska potiče bavljenje pčelarstvom ispričao je Siniša Kesić, zamjenik gradonačelnika. Uvodni dio simpozija završio je predstavljanjem Hrvatskog apiterapijskog društva kao podrške razvoja suvremenog pčelarstva, apiterapije i apiturizma u Hrvatskoj, o čemu je govorila dr.sc. Gordana Hegić, predsjednica Hrvatskog apiterapijskog društva.

Stručna predavanja započela su temom apiinhalacije u praksi, odnosno inhalacije pčelinjim proizvodima o kojoj je pričao Armin Nuhanović iz Bihaća, a zatim su o utjecaju matične mliječi na zdravlje ljudi govorile dr.sc. Melisa Oraščanin, dr.sc. Edina Šertović te dr.sc. Mejra Bektašević. O tome kako prevenirati komplikacije prilikom primjenjivanja pčelinjeg otrova govorila je mr.sc.dr. Maja Roje Novak, a dr. Rok Kopinč predstavio je kliničko istraživanje djelovanja matična mliječi na sistemsku upalu.

Posljednja dva predavanja bila su rezervirane za teme primijenjene apiterapije i fitoterapije predavača Matjaža Pogačnika Medikoela i apiaromaterapije kao najdjelotvornije pomoći iz prirode o čemu je govorila dr.sc. Gordana Hegić „Apiterapija je postala sve popularnija i traženija u svim oblicima, od potražnje za kvalitetnim pčelinjim proizvodima koji ne podrazumijevaju samo staklenku meda već i sve ostale proizvode košnice u svakodnevnoj primjeni u različitim kombinacijama do apiinhalacija i posjeta pčelinjacima. Hrvatsko apiterapijsko društvo temeljna je  podrška razvoju apiterapije i apiturizma u Hrvatskoj, te predstavljamo nacionalne aktivnosti  po pitanju apiterapije u međunarodnoj zajednici apiterapijskih udruženja. Svakodnevno nam se obraćaju pčelari koji žele proizvoditi kvalitetne pčelinje proizvode i postati apiterapeuti ili se baviti apiinhalacijama i apiturizmom. Izlaganjima na simpoziju dokazana je značajna učinkovitost pčelinjih proizvoda na ljudsko zdravlje te njihova važna uloga kao pomoćnih sredstava u liječenju bolesti, a to svakako ne bi bilo moguće bez educiranih primarnih proizvođača, laboratorijske analitike i potvrde kvalitete proizvoda. Također postoji i velika potreba za daljnjom edukacijom pčelara kao proizvođača pčelinjih proizvoda, liječnika kao važne karike u komunikaciji pacijent – pčelar, te nadležnih institucija u kontroli raznih proizvoda i usluga koji su prisutni na tržištu s ciljem zaštite korektnih proizvođača i pružatelja usluga pčelinjih proizvoda i korisnika (potrošača).“ zaključila je dr.sc. Gordana Hegić, predsjednica Hrvatskog apiterapijskog društva i jedna od izlagača na simpoziju.

Galerija fotografija

< Povratak
Ova stranica koristi kolačiće (engl. cookies). Korištenjem ove stranice prihvaćate naša pravila privatnosti i uvjete korištenja. Više o ovome možete pročitati ovdje. Prihvaćam