Projekt „Aktivna treća dob“ – dnevna skrb i aktivnosti za starije osobe

17.03.2020 - Vijesti

Gradskom  društvu  Crvenog križa Novska, Ministarstvo za demografiju, mlade, obitelj i socijalnu politiku odobrilo je bespovratna sredstva za projekt Dnevnog centra za starije osobe . Partner u projektu „Aktivna treća dob“ je Grad Novska, s kojim Crveni križ Novska  ima suradnju, a  projekt  je već krenuo u provedbu.

Ukupna vrijednost projekta je 94.679,24 kune, od čega Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku sufinancira iznos od 79 tisuća kuna.

Prostori za provođenje projekta smješteni su u jednom dijelu bivše zgrade novljanskih tvrtki koje su se preselile na nove lokacije, a ostali dio zgrade prema riječima Zorana Prpića, ravnatelja CK Novska,  „kompletnim preuređivanjem kroz novi projekt Grada Novske, u zgradi bi se smjestio  Dnevni centar za starije osobe“.

Projekt „Aktivna treća dob“ je jedan od onih koji u partnerstvu provode Crveni križ Novska Grad Novska, a kako kaže Zoran Prpić, ravnatelj, provodimo i projekt „Novljanski paket za bebe“, te na ovaj način skrbe za najmlađe, ali i one starije.

– Ovim projektom želimo omogućiti druženje naši starijih sugrađana, kao i niz drugih aktivnosti. Želimo omogućiti novu izvaninstitucionalnu uslugu za starije osobe u Novskoj, potaknuti fizičke i psihičke kapacitete starijih osoba kroz program aktivnog starenja te doprinijeti međugeneracijskoj solidarnosti i većoj vidljivosti naših starijih sugrađana – rekao je Marin Piletić, gradonačelnik.

Koronavirus usporila rad dnevnih aktivnosti

Gradonačelnik napominje kako je situacija oko koronavirusa usporila rad na projektu „Aktivna treća dob“,  pa do daljnjega neće biti započetih svakodnevnih aktivnosti.

Na području Grada Novske je nešto više od dvije tisuće starijih osoba iznad 65 godina starosti. Projektom je predviđeno uključivanje 44 korisnika tijekom provođenja, no od početka provedbe  već ih je zainteresiranih više od 90.

– Već je provedeno više aktivnosti, mjerenje tlaka, šećera u krvi, obilježen je Međunarodni dan borbe protiv rakaValentinovo, korisnici su posjetili  Poduzetnički inkubator gdje su se upoznali i s gaming industrijom, sudjelovali na predavanju bio- vrt, obilježili Međunarodni dan žena. Niz je aktivnosti koje su pred nam čime stariji  žele dati svoj doprinos u zajednici – napomenula je Gordana Gašparović, voditeljica.

Projekt je napisala i stručnu podršku daje Razvojna agencija NORA Novske, a provedba  traje 12 mjeseci.

Piše: Željko Gašparović

Izvor: https://www.novska.in/vijesti/projekt-aktivna-treca-dob-dnevna-skrb-i-aktivnosti-za-starije-osobe

< Povratak
Ova stranica koristi kolačiće (engl. cookies). Korištenjem ove stranice prihvaćate naša pravila privatnosti i uvjete korištenja. Više o ovome možete pročitati ovdje. Prihvaćam