U Novsku stiže STEM laboratorij i znanstveni park – Udruga mladih potpisala Ugovor za projekt „Novsky“

12.01.2021 - Vijesti

Krajem prošle godine Udruga mladih Novska potpisala je ugovor vrijedan čak 2.373.524,85 kuna za projekt pod nazivom „Novsky“ UP. 04.2.1.10.0017.

Ugovor je potpisan s Uredom za udruge Vlade Republike Hrvatske i Nacionalnom zakladom za razvoj civilnog društva, a projekt je sufinanciran sredstvima EU iz Europskog socijalnog fonda i Državnog proračuna RH. Razvojna agencija Grada Novske sudjelovala je u pisanju ovog projekta i pripremi sve potrebne dokumentacije, a pružat će i podršku u njegovoj provedbi.

Mnoštvo je partnera na ovom projektu – tu su Institut Ruđer Bošković, Udruga Profesor Baltazar, Grad Novska, Razvojna agencija Grada Novske, Odred izviđača „Zelena patrola“, Atletski klub „Novljanska grupa atletičara“ Novska, Nogometni klub Lipik te Društvo naša djeca „Osmijeh“ Rajić.

Primarna svrha ovog projekta je jačanje kapaciteta udruga s ciljem aktivnog uključivanja djece i mladih u popularizaciju STEM-a na području grada Novske, ali i Lipika, Nove Gradiške te općina Jasenovac, Lipovljani, Okučani i mnogih drugih. Kroz ovaj projekt provodit će se razni programi popularizacije znanosti s fokusom na fiziku i informacijsko-komunikacijske tehnologije, a uspostavit će se interaktivni sadržaji za djecu i mlade u suradnji sa znanstvenim ustanovama. Ono što je svakako najatraktivnije i najzanimljivije je uspostavljanje i opremanje STEM laboratorija i znanstvenog parka na području Grada Novske.

Još je niz poučnih i zabavnih aktivnosti predviđeno ovim projektom – tako će se održati i edukacije na zanimljive teme poput umjetne inteligencije i fizike u svakodnevnom životu, uspostavit će se YouTube kanal na kojem će gledatelji imati prilike gledati priloge „Znanstvene srijede“, a djeca i mladi imat će prilike sudjelovati u STEM kampu.

„Ideja za ovaj projekt kliknula je kad smo vidjeli reakcije djece i mladih, ali i njihov interes za znanost na prvom i drugom NOVsky Art & Science festivalu. Suradnja s partnerima, koji već dugi niz godina djeci i mladima približavaju znanost na njima zanimljiv i razumljiv način, pomogla nam je dodatno razraditi kompletnu ideju za ovaj projekt i jako se veselimo njegovom zajedničkom provođenju“ – zaključila je Mateja Šimičić, predsjednica Udruge mladih Novska.

< Povratak
Ova stranica koristi kolačiće (engl. cookies). Korištenjem ove stranice prihvaćate naša pravila privatnosti i uvjete korištenja. Više o ovome možete pročitati ovdje. Prihvaćam