PODUZETNICE GRADA NOVSKE – Intervju s Josipom Kujundžić, vlasnicom obrta za apiterapiju i apiinhalaciju

27.01.2021 - Žene u poduzetništvu

Kao što i uvijek započinjemo naše intervjue, tako smo i ovaj. Pitali smo Josipu da nam se predstavi, a ona nam je kratko i slatko odgovorila – „Josipa Kujundžić, vlasnica obrta za apiterapiju i apiinhalacije, a po zanimanju fizioterapeut i apiterapeut.“

Iako smo sigurni da su Novljani već upoznati s radom Josipinog obrta, nije naodmet ponoviti što su apiterapija i apiinahalacija te koje su njene prednosti.

„Apiterapija je liječenje pčelinjim proizvodima u svrhu pomoći kod liječenja raznih zdravstvenih tegoba, a apiinhalacija pak udisanje aerosola iz košnice. Udišemo sve ono što pčele unose u košnicu, a to su med, propolis, vosak, perga (pčelinji kruh) i matična mliječ. Postoje mnoge indikacije za apiinhalaciju, a one su prvenstveno respiratorne tegobe poput sinusitisa, bronhitisa, laringitisa, nekih vrsta astme i alergije, no isto tako i kod migrene te opravka nakon moždanog udara ili stresa. Odlična je za sportaše zbog povećanja plućnog kapaciteta, ali i općenito za poboljšanje općeg stanja organizma te podizanje imuniteta.“ istaknula je Josipa.

Zanimalo nas je kako je došla do ideje otvaranja svog obrta te što je sve prethodilo realizaciji te ideje:

„Nakon mnogo godina nezaposlenosti, suprug i ja smo se odlučili baviti pčelarstvom, koje je zapravo već dugi niz godina u mojoj obitelji. Otvaranjem obrta za apiterapiju i apiinhalaciju zapravo smo samo proširili djelatnost našeg OPG-a. Obzirom da sam medicinske struke, apiterapija je bila logičan izbor. Otvaranje obrta bilo mi je znatno olakšano zbog velike pomoći Razvojne agencije Grada Novske – NORA, koja mi je napisala poslovni plan te pružila pomoć u prikupljanju potrebne dokumentacije. Iskoristila sam mjeru za samozapošljavanje HZZ-a, a prolaskom te mjere odobrena mi je i mogućnost korištenja potpore grada Novske. Sredstva iz tih mjera bila su mi od iznimne pomoći jer sam mogla svoj poslovni prostor opremiti tako da se korisnici apiterapijskih usluga osjećaju što ugodnije, a sama usluga bude još kvalitetnija.“ sa zadovoljstvom je prepričala Josipa.

Zaintrigirala nas je i priča kako je ovo prva api-komora u županiji i tek četvrta u Hrvatskoj:

„Apikomore i apiinhalacije u okolnim zemljama nisu novost, ali kod nas nisu bile baš poznate. Nije postojala niti edukacija za apiterapeute, a samim tim nije bilo moguće ni otvoriti obrt. U suradnji s Hrvatskim apiterapijskim društvom na čelu s predsjednicom dr.sc. Gordanom Hegić, završila sam edukaciju u drugoj generaciji polaznika. Prije dvije godine, kada sam pokretala svoj posao, bila sam četvrta u Hrvatskoj, a prva u našoj županiji. Bilo je stresno, ali konstantnom nadogradnjom znanja te odličnom suradnjom s Razvojnom agencije Grada Novske, Gradom Novska, Hrvatskim apiterapijskim društvom i doktorima, posao ide odlično na zadovoljstvo mojih korisnika, ali i na moje osobno zadovoljstvo.”

Kako su Novljani reagirali?

„Reakcije na apiinhalaciju su bile odlične. Sretni su što u Novskoj ima nešto novo i drugačije i što to prvenstveno pomaže njihovom zdravlju, a to je i najvažnije. Korisnici apiinhalacijskih usluga su starosti od 1 godine pa do najstarije korisnice koja ima 85 godina. Najzanimljivije mi je s djecom jer prvo dođu sa strahom od pčela, a kad vide da pčele ne mogu do njih, nema nikakvih problema. Tad kreću pitanja, a i zanimljiv im je miris meda, kako sami kažu. Dolaze ljudi iz Kutine, Nove Gradiške, Slavonskog Broda i Zagreba. Jedna gospođa koja trenutno živi u Zagrebu, a inače je iz New Yorka, dolazi sa svojim sinom na apiinhalacije pa volim reći da imam i korisnike iz Amerike. Najviše korisnika zapravo dolazi po preporuci drugih zadovoljnih klijenata.”

Razgovarali smo i o tome kako Josipa raspoređuje vrijeme kad si „sam svoj majstor“

„Samostalno vođenje vlastitog biznisa oduzima dosta vremena budući da stalno moraš biti na raspolaganju, no meni to ne predstavlja problem jer uživam u svom poslu. Uz dobru organizaciju i podršku i pomoć obitelji sve se može.“

Uz apiterapiju i apiinhalaciju, Josipa u svom obrtu nudi i uslugu klasične medicinske masaže s dodacima prirodnih eteričnih ulja i meda, a za kraj nam je ispričala planove i ideje za budućnost:

„Započela sam proširenje djelatnosti. U izgradnji je slana soba, koja će biti još jedna odlična ponuda prirodnog liječenja uz apiinhalaciju. Isto tako će se masaža moći po želji izvoditi u slanoj sobi. Također, u izgradnji je i kušaona meda u kojoj će se moći probati svi naši proizvodi. Ima dosta upita iz cijele Hrvatske, ali iz Slovenije i Bosne i Hercegovine – zainteresirani su i pčelari i turističke zajednice za apikomoru pa ću izgradnjom slane sobe i kušaone upotpuniti svoju ponudu“, za kraj nam je ispričala Josipa.

Ovaj intervju nastao je u sklopu projekta “NORA za poduzetnu Novsku”, koji je sufinanciran sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Galerija fotografija

< Povratak
Ova stranica koristi kolačiće (engl. cookies). Korištenjem ove stranice prihvaćate naša pravila privatnosti i uvjete korištenja. Više o ovome možete pročitati ovdje. Prihvaćam