Tri savjeta za ambiciozne poduzetnice

24.10.2020 - Žene u poduzetništvu

Nedavno objavljen Forbesov popis “America’s Most Innovative Leaders”, na kojem je bila samo jedna žena, izazvao je burne reakcije. Ipak, mnoge žene time nisu bile ni najmanje iznenađene. Unatoč desetljećima napora u korporativnoj raznolikosti, promjene dolaze polako. Žene i dalje zauzimaju samo 25 posto na C-razini u 1.000 najvećih američkih korporacija, a problem ide i dalje od toga.

Smanjenje žena u vodstvu započinje prvim promicanjem u menadžment, gdje je 18 posto manja vjerojatnost da će žena, u odnosu na muškarca,  biti unaprijeđena u rukovoditeljicu. Na razini višeg potpredsjednika, samo 22 posto čine žene. Od toga, samo je 21 posto na pozicijama odgovornim za ostvarivanje prihoda. Ne trebate ovo reći ženama. Svaki dan kada uđu u svoje urede, ova stvarnost oblikuje njihovo svakodnevno iskustvo. Činjenica da se tako malo promijenilo, razlog je zbog kojeg žene izlaze iz korporacija, pri čemu sve više žena osniva vlastite tvrtke.

Kao netko tko je proveo godine krećući se u korporativnim industrijama kojima dominiraju muškarci, poput obrane i energetike, ove statistike odražavaju moje vlastite razloge da se samostalno odvažim i osnujem tvrtku Corporate Agent, tvrtku koja malim tvrtkama i samozaposlenim stručnjacima pomaže u dohvaćanju korporativnih klijenata. Međutim, ono što nisam očekivala bilo jest koliko žene mogu biti teške otkloniti predrasude o spolu nakon pokretanja posla. Zbog toga je odbacivanje ovog načina razmišljanja postao važan dio našeg posla kako bismo pomogli ženama da postignu svoj najveći potencijal. Za one koje razmišljaju o pokretanju vlastitog posla ili su krenule tim putem, evo tri ključna savjeta koje dijelimo s našim klijentima.

Budite svjesni svojih vrijednosti

Nije tajna da žene zarađuju manje od muškaraca. Nažalost, taj se nesrazmjer prenosi na poduzetništvo, gdje vlasnice poduzeća zarađuju 28 posto manje od svojih muških vršnjaka. Prema našem iskustvu, to ponekad proizlazi iz toga što žene koriste svoju bivšu plaću u tvrtki kao polaznu točku pri odlučivanju koliko će naplatiti uslugu. Međutim, vaše profesionalne cijene trebaju se odrediti na temelju poslovne vrijednosti koju isporučujete svojim klijentima. Započnite s “postavljanjem” novca u problem na koji pomažete tvrtkama da ga riješe i nemojte previše komplicirati. Potražite očitu metriku, poput primjerice vremena (a time i plaća) utrošenog na rješavanje problema.

Otpočetka postavite granice

Isprobano pravilo izgradnje tvrtke je “cvati tamo gdje si posijan”. Drugim riječima: započnite s industrijom ili vrstom posla u kojoj imate najviše iskustva. Međutim, nakon negativnog korporativnog iskustva, mnoge se žene okreću što je dalje moguće od svoje karijere, ostavljajući svoje teško stečene stručnosti po strani. Ali ne morate bježati od toga. Baš kao i u slučaju zaštitara koji radi na vratima noćnog kluba, vaš je izbor koje ćete klijente pustiti da prođu. To znači da nikada ne morate uzeti za svog klijenta otrovnu organizaciju, no od početka morate postaviti čvrste granice.

Ne zakopavajte vodstvo

Dok rade u korporacijama, ženama ponekad može biti korisno predstaviti svoje ideje, promovirati svoje uspjehe i tražiti ono što žele na nijansiran način, tako da ih se ne doživljava kao teške, zahtjevne ili hvalisave. No kad istupe samostalno, često se čini da su žene preskromne i da ne uspijevaju izraziti svoje najveće uspjehe. Zapamtite ovo: sve što ste radili u svojoj profesionalnoj karijeri računa se u poslu koji sada gradite. Da biste primili novčanu naknadu koju vi i vaša tvrtka zaslužujete, morate na stol staviti svoje najjače karte.

Članak preuzet s:

< Povratak
Ova stranica koristi kolačiće (engl. cookies). Korištenjem ove stranice prihvaćate naša pravila privatnosti i uvjete korištenja. Više o ovome možete pročitati ovdje. Prihvaćam