Uspjevaju li poduzetnice u Hrvatskoj?

20.04.2022 - Žene u poduzetništvu

Centar za politiku razvoja malih i srednjih poduzeća i poduzetništva (CEPOR) objavio je deveto Izvješće o malim i srednjim poduzećima u Hrvatskoj. Mala i srednja poduzeća imaju veliki značaj za hrvatsko gospodarstvo što i pokazuju rezultati za 2019. godinu. Ona su ostvarila udio od 74,3% u zaposlenosti, 60,3% u ukupnom prihodu i 53% u izvozu države. No, kakva je situacija sa ženskim poduzetništvom u Hrvatskoj? Tko su uspješne žene poduzetnice u Hrvatskoj? Jeste li razmišljali da postanete jedna od njih?

U 2019. godini žene su imale udjela u vlasništvu u samo 31,7% poduzeća i u 27% poduzeća žene su zauzimale pozicije u top menadžmentu. Niske stope samozapošljavanja i poduzetničke aktivnosti često su popraćene nedostatkom financijskih sredstava nakon pokretanja pothvata, nedostatkom poslovnih vještina i niskom financijskom pismenošću. Glavna razlika u rastu poduzeća u vlasništvu žena u odnosu na poduzeća kojima upravljaju muškarci su pristup kapitalu i način donošenja odluka. Žene kod donošenja odluka u obzir uzimaju i nefinancijske faktore kao što su obitelj i društvo. U razdoblju od 2017. do 2019. Indeks poduzetničke aktivnosti – postotak stanovništva 18-64 godine starosti koje je aktivno u pokretanju poduzetničkog pothvata ili u upravljanju poduzeća ne starijeg od 42 mjeseca – TEA indeks, za žene poduzetnice raste (7,96% za 2019.), ali je i dalje nizak u odnosu na TEA indeks za muškarce koji trenutno iznosi 13,01%.

Osim navedenih razloga, razlike se očituju i u umrežavanju, strahu od promašaja i osjećaju spremnosti za poduzetnički pothvat. Žene vlasnice prevladavaju u uslužnim djelatnosti (S – ostale uslužne djelatnosti). Podaci FINA-e pokazuju da su žene poduzetnice (6.271 žena) najviše zastupljene u području stručnih, znanstvenih i tehničkih djelatnosti. Podaci Državnog zavoda za statistiku pokazuju da u ukupnom stanovništvu Hrvatske prevladavaju žene (51,7%). Trend zastupljenosti žena nastavlja se promatrajući podatke o upisu studenata na visoka učilišta u akademskoj godini 2018./2019. Od upisanih 158.016 studenata žene čine 57,1%. Razlike postaju sve veće i dalje u korist žena kada se gledaju upisi na poslijediplomske stručne i doktorske studije. Muškarci prevladavaju samo u području tehničkih znanosti.

Unatoč porastu broja žena poduzetnica, raznim poticajima i mjerama, postoji još dosta posla za većim udjelom žena poduzetnica i porastom njihovog značaja u gospodarstvu.

U nastavku vam donosimo tri uspješne poduzetnice koje svojim primjerom pokazuju kako se može i vrijedi boriti za svoje mjesto na tržištu.

Cijeli članak je preuzet sa poveznice i možete ga pročitati:

https://mentorica.biz/aktualno/mogu-li-zene-uspjeti-poduzetnice-hrvatskojg-321/

< Povratak
Ova stranica koristi kolačiće (engl. cookies). Korištenjem ove stranice prihvaćate naša pravila privatnosti i uvjete korištenja. Više o ovome možete pročitati ovdje. Prihvaćam